Att köpa valp

Att köpa valp är ett åtagande som förhoppningsvis sträcker sej tolv-fjorton år framöver. Labradorvalpar är det sötaste som finns och det är inte lätt att åka och titta på valp för att sedan fatta beslutet att inte köpa någon. Men det dröjer inte många veckor efter man fått hem det här underbara lilla knytet tills de börjar växa och sätta ens kärlek på prov. Därför är alltid våra valpköpare välkomna att hälsa på våra vuxna hundar när vi inte har valpar.

Viktigast av allt är att fråga sej om man har tid med en valp? Det går inte att åka till jobbet klockan åtta och komma hem klockan fem när man har en valp. Den ska ha mat fem gånger om dagen under de första månaderna och behöver gå ut betydligt oftare än så. Labradoren mognar dessutom ganska sent, först vid tre – fyra års ålder. Man behöver inte lämna en unghund ensam många minuter för att den ska hinna massakrera en ny köksinredning. Som vuxen behöver den mycket motion och stimulans för att må bra. Visst är labradoren en utmärkt familjehund som älskar att vara med barnen, men de måste vara ganska stora innan de ensamma kan ta ansvar för en så stor hund. En labrador är betydligt starkare än den ser ut och det är direkt olämpligt att låta yngre barn gå ut med hunden ensamma. En vuxen måste alltid ha ansvar för hunden!

En annan, väl så viktig fråga är: har vi råd? Valpens inköpspris är inte den stora kostnaden. Den kommer i form av försäkringspremier (och eventuella självrisker), vaccinationer, mat och kurser. Har man inte råd med en försäkring, har man inte råd att ha hund. Liksom med en bil är försäkringen totalt onödig om det inte händer något. Har man en väldigt god ekonomi och möjlighet att hålla en buffert för eventuella veterinärkostnader kan man låta bli att försäkra hunden, men om så inte är fallet är det absolut nödvändigt! Det finns skräckexempel där veterinärräkningen slutat på sexsiffriga belopp. Kurser är också en nödvändighet. Även om jag haft hund hela livet och kan lära den att sitta och gå fot på egen hand, går jag alltid på flera kurser med mina hundar. Dels för att de ska lära sej att umgås med andra hundar, dels för att man aldrig blir fullärd när det kommer till hundar! Ingen är den andra lik och en bra tränare är guld värd -även om man inte har ambitioner om tävlingslydnad.

Om du känner att du har tid och kärlek samt en ekonomi som tillåter en labrador i huset -då är du varmt välkommen att kontakta oss.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close